חסידות חב"ד

(1860–1920)

רבי שלום דובר שניאורסון, הידוע בכינויו הרש"ב , נולד בכ' בחשוון ה'תרכ"א (1860) בעיירה ליובאוויטש שברוסיה הלבנה, בנו של רבי שמואל שניאורסון (המהר"ש ).

בתקופת הנהגתו, שהמשיכה עד לפטירתו בשנת 1920 , פעל רבות להפצת החסידות ולביסוסה. ייסד את ישיבת "תומכי תמימים" בשנת 1897, מוסד ראשון ששילב לימודי נגלה וחסידות יחד, ולימים הפך לאבן יסוד ברשת הישיבות החב"דיות.

חיבוריו וספרי החסידות שהותיר אחריו, ובמיוחד סדרת "המשך תער"ב" ,מהווים נדבך עמוק בתורת חב"ד וממשיכים להילמד עד היום. בעקבות מלחמת העולם הראשונה, העתיק את מרכז החסידות לעיר רוסטוב, שם נפטר ב ' בניסן ה'תר"פ (1920). לאחריו המשיך בנו רבי יוסף יצחק (הריי"צ) להנהיג את החסידות ולהובילה לתקופה חדשה.

מורשתו של הרש"ב ממשיכה להאיר את עולמה של חסידות חב"ד, והשפעתו ניכרת בעולם החסידות עד ימינו.

קטגוריה:
כל הזכויות שמורות ליצחק אלמקיאס. ציור: חיים בוכל.

תיאור

רבי שלום דובער שניאורסון – האדמו"ר הרש"ב (כ' בחשוון ה'תרכ"א, 1860 – ב' בניסן ה'תר"פ, 1920)

רבי שלום דובער, הידוע בכינויו הרש"ב, היה האדמו"ר החמישי בשושלת אדמו"רי חב"ד, ומנהיג החסידות בתקופה סוערת ומאתגרת – עידן ההתמודדות עם ההשכלה, הציונות החילונית והמהפכה הקומוניסטית. הוא נולד בשנת 1860, בן יחיד לרבי שמואל מליובאוויטש, ומילדותו ניכר בכוח תורני עמוק, בשקידה נדירה ובחזון רוחני מובהק. בשנת תרמ"ג (1883) קיבל על עצמו את ההנהגה לאחר פטירת אביו.

הרש"ב ייסד את ישיבת "תומכי תמימים" בעיר ליובאוויטש – מהלך חסר תקדים בזמנו, ששילב לימוד גמרא בעיון עם עיסוק בתורת החסידות, כהכשרה של תלמידי חכמים שלמים בגוף ובנפש. בתקופתו כתב שיחות ומאמרים רבים, בהם הרחיב את יסודות תורת חב"ד והעמיק את העיון במושגים כמו אלוקות, ביטול, השתלשלות וגאולה. הוא פעל רבות בשמירה על היהדות ברוסיה, והיה מעורב בפעילות ציבורית רחבה בשיתוף עם גדולי ישראל בני דורו – תוך עמידה אמיצה מול גזירות השלטון.

בציורו של חיים בוכל, מוצג הרבי הרש"ב כשהוא נשען בריכוז אל עבר הצופה, לבוש במעיל שחור וחובש כובע רחב שוליים, כשמאחוריו נוף של עיירה יהודית טיפוסית – בתי עץ, עגלה עם סוס ובית כנסת. ההבעה על פניו חדה, בוחנת, אך רכה, והקומפוזיציה כולה משרה תחושת כובד ראש ועת רצון. ציור זה, חלק מהסדרה האמנותית "מאורי הדורות", מצליח להחיות את דמותו האצילית של מי שעמד בצומת דרכים היסטורית – ובחר להנהיג מתוך אמונה, דעת ועומק אינסופי.