חכמי אשכנז

הרב יעקב ישראל קניבסקי (1899-1985), המכונה "הסטייפלר" על שם העיירה סטייפלה באוקראינה, היה מגדולי פוסקי ההלכה ומנהיגי העולם החרדי-ליטאי במאה ה-20. נולד למשפחה חסידית, אך פנה ללימוד בסגנון הליטאי והתגלה ככישרון נדיר. למד בישיבת נובהרדוק, שירת בצבא הרוסי הצארי תוך שמירה על אורח חיים יהודי מחמיר, ולאחר מכן כיהן כראש ישיבה בפינסק. בשנת 1934 עלה לארץ ישראל והתיישב בבני ברק, שם התמנה לראש ישיבת בית יוסף-נובהרדוק.

הסטייפלר נודע בשקידתו העצומה, בקיאותו המופלאה בש"ס ובפוסקים, ובאורח חייו האסקטי. חיבורו המרכזי, סדרת הספרים "קהילות יעקב", הפך לאחד מספרי היסוד בעולם הישיבות הליטאיות. לצד גדלותו בתורה, היה מפורסם כבעל מופת, ורבים פנו אליו לברכות ועצות. כמנהיג רוחני, נודע בגישתו המחמירה ובדבקותו בערכי הלמדנות והצניעות. בשנותיו האחרונות, לאחר פטירת ה"חזון איש" (גיסו), התקבל כמנהיג הרוחני העליון של הציבור החרדי-ליטאי. בנו, הרב חיים קניבסקי ז"ל, המשיך את דרכו והפך אף הוא לאחד מגדולי הדור.

ביצירתו המרשימה והדרמטית של חיים בוכל המציגה את דמותו של הרב יעקב ישראל קניבסקי, המכונה "הסטייפלר", ניכרת התרשמותו של בוכל מהדמות. הפורטרט, המצויר בטכניקה עדינה ומדויקת, מתמקד בפניו של אחד מגדולי הדור, כשהכובע השחור מעניק לדמות מסגרת דרמטית ומעצים את נוכחותה הרוחנית.

עיניו החודרות של הסטייפלר הן מוקד היצירה, והן מקפלות בתוכן עומק של חוכמה, סמכות וראייה רוחנית. הציור לא רק מנציח דמות חשובה בעולם היהודי-תורני, אלא מצליח ללכוד את מהות האיש – את הסמכות הרוחנית, הצניעות והחוכמה העמוקה המשתקפת דרך אותן עיניים חודרות שנראה כי צופות אל מעבר למישור הגשמי, אל עבר האמת הפנימית שמעבר.

קטגוריות: ,
כל הזכויות שמורות ליצחק אלמקיאס. ציור: חיים בוכל.