תיאור
דיוקן הבן איש חי – רישום עיפרון אותנטי מאת חיים בוכל
יצירה עוצמתית ונשגבת המתארת את דמותו של הגאון המקובל רבי יוסף חיים מבגדד זצ"ל, הידוע בכינויו הבן איש חי – מגדולי הפוסקים, הדרשנים והמקובלים של יהדות ספרד במאה ה-19. הרישום, פרי עבודתו של הצייר הנודע חיים בוכל, מצליח להחיות את דמותו של גדול הדור: שילוב בין חכמת התורה, השראה אלוקית ופאר רוחני מזרחי.
✦ דמותו של רבי יוסף חיים – הבן איש חי
נולד בבגדד בשנת תקצ"ה (1835) ונפטר בשנת תרס"ט (1909). מגיל צעיר נודע כעילוי נדיר. לאחר פטירת אביו, התמנה למנהיג הרוחני של יהדות בבל. ספרו המרכזי, "בן איש חי", הפך לאבן יסוד בהלכה הספרדית, ומשלב פסיקת הלכה עם דברי קבלה, מוסר ואגדה.
הבן איש חי נחשב לפוסק מהדרגה הגבוהה ביותר, אך במקביל היה גם דרשן מהפנט, מחבר פורה וסמל לקדושה עממית. כתב עשרות ספרים נוספים: "עוד יוסף חי", "רב פעלים", "מקבצאל", "בן יהוידע" ועוד. דרכו הייחודית שילבה עומק הלכתי עם חום אישי, וקנתה לו מקום של כבוד בלב כל שכבות העם.
✦ הרישום – מזרחיות רכה, חכמת נצח
בתמונה נראה הבן איש חי עטור בטורבן מזרחי מסורתי, מבטו שקט אך חודר, זקנו מלא ועשיר – כל פרט ברישום מספר סיפור. הצייר מצליח לקלוט את הפשטות המאירה שהייתה בו, יחד עם חכמתו האינסופית והשפעתו ההיסטורית. זהו דיוקן שמעביר לא רק פנים – אלא רוח.
✦ האמן: חיים בוכל
מן היוצרים הבולטים בזמננו בתחום הרישום הרוחני-יהודי. מתמחה בדיוקנאות של גדולי ישראל – חסידים, מקובלים, פוסקים וצדיקים – בידיוק חד ובקווים חיים. כל יצירה שלו מעבירה עומק יהודי וחיבור לדמות הנשקפת מן הנייר.
דיוקן הבן איש חי אינו רק פריט אומנות – הוא סמל. סמל לחכמה, לעדה, למסורת. מתנה מושלמת לכל אוהב תורה, היסטוריה יהודית ותרבות מזרחית מפוארת.